Over mij

Gevormd door passie, ervaring en overlevering

Sun Dao over mij

Even in vogelvlucht

Mijn naam is Sunny Latumeten. Begin de jaren 60 moest mijn familie (chinees indische ouders, 2 zussen en 4 broers) Indonesië verlaten en naar Nederland verhuizen. Ik ben geboren en getogen in Nederland. Vanwege mijn Chinees-Indische achtergrond en fijngevoeligheid voel ik regelmatig de drie verschillende culturen in mijn aderen stromen. Vroeger was het verwarrend en begreep ik het niet, maar later vond ik het mooi, begrijpelijk en dankbaar.

Sinds mijn 12e ben ik een fanatieke sporter en beoefen diverse sporten waarbij Kempo mijn hoofdsport was. Op mijn 20e opende ik mijn eerste Kempo-school en na mijn 25e verdiepte ik mij in Opa’s levensfilosofie met de bijbehorende Kun Tao en Qigong vormen.

Gedurende mijn loopbaan heb ik mijn hart gevolgd. In het begin zocht ik naar wat ik echt wilde doen en waar ik bij hoorde. Ik was daarom innerlijk erg onrustig. Om daar achter te komen, heb ik een breed scala aan werkzaamheden gedaan, van timmerman tot verschillende leidinggevende functies nationaal en internationaal. Vanwege mijn interesse in computers ben ik informatica bedrijfskunde gaan studeren, die ik haalde in dezelfde periode toen ik mijn innerlijke rust vond. Ik heb meer dan 25 jaar met zeer veel plezier in de IT-branche gewerkt, wat mij persoonlijk veel heeft opgeleverd.

Tijdens de moeilijkste periode van mijn leven kreeg ik jarenlang onvoorwaardelijke steun van mijn laatste werkgever, leidinggevenden, collega’s en teams. Toen ik aan mijn toenmalige leidinggevende vroeg waarom iedereen me zo steunde, zei hij: “Omdat jij Sunny bent. Mensen zien en voelen dat”. Dit gaf me weer stof tot nadenken met Sun Dao als resultaat

Waarom Sun Dao

Eind jaren 60 kwam Opa in mijn leven. Een oude blinde Chinese man. Meteen was ik, zo klein als ik was, diep onder de indruk van Opa. Al heel snel ontfermde hij zich over mij en liet hij mij meereizen op zijn levenspad. Opa was een zeer wijze man, die de kunst van het leven echt begreep. Hij had een zeer bijzondere en mooie kijk op het leven, die hij graag wilde delen en doorgeven. Opa was een ziende, voelende, helende, verbindende en liefdevol persoon en beheerste een bijzondere vorm van het Chinese Kun Tao en Qigong. Tot aan zijn dood was hij mijn levende voorbeeld, mijn mentor. Hij heeft mij, op zijn toen nog resterende levenspad, meegenomen door te laten zien, voelen en ervaren.

In mijn jongere levensjaren leefde ik min of meer onbewust volgens zijn gedachtegoed. Dit was voor mij normaal, omdat ik toen niet anders wist. Rond mijn 25e kreeg ik een heftige terugval. Na een jaar van rust kwam ik tot de conclusie dat het anders moest, zoals Opa het had bedoeld. Ik besloot om de leer van mijn opa te gebruiken om mezelf te helen en te sterken.  Daarna heel bewust deel laten uitmaken in mijn leven, mijn sport, mijn werk en daarna doorontwikkeld. 

Als je vraagt wat het mij heeft gebracht is het antwoord hierop eigenlijk heel eenvoudig. Zonder Opa ben ik nooit uitgegroeid tot de persoon die ik nu ben. Dit is zowel letterlijk als figuurlijk bedoeld. Opa stond aan de wieg van mijn kijk op en omgang met mijn leven, omgeving en fijngevoeligheid. Zoals hij het licht was (en nog steeds is) voor mij, zo wil ik het licht zijn voor anderen. Ik ben dankbaar dat ik zijn wijze lessen door kan geven, zodat anderen zichzelf hiermee kunnen helen, sterken en weer anderen bijstaan.

error: Content is protected !!